Op moment dat ik deze column schrijf is Nederland nog volop in de ban van de Oranjekoorts, ondanks het verlies tegen Oostenrijk. Maar het belangrijkste is dat we door zijn naar de achtste finale van het EK.
Voetbal wordt weleens de nieuwe religie genoemd; met name tijdens landenwedstrijden als het EK en WK is de onderlinge verbondenheid en saamhorigheid tussen de Nederlanders, net als bij religieuze groeperingen, groot. Met schroomt ook niet om daarbij religieuze termen te gebruiken: goede voetballers zijn godenjongens, een stadion als een kathedraal, de grasmat is heilige grond. Ook heiligen ontbreken niet: Diego Maradona werd vereerd als een Verlosser. Veel Argentijnen hadden destijds naast een afbeelding van Jezus of Maria een foto van Maradona boven het bed hangen. Ook onze eigen Johan Cruijff werd door Barcelona binnengehaald als El Salvador, de Verlosser, en Marco van Basten werd in Milaan San Marco genoemd.
Maar ook op een andere manier zijn voetbal en religie met elkaar verweven. Relatief nieuw is dat veel professionele voetballers religieus zijn en daar openlijk voor uitkomen. Zo meldt de NOS omroep dat 15 van de 26 selectiespelers van dit EK gelovig zijn en dat ook uitdragen. Wout Weghorst is een van hen. In een recent interview vertelde hij dat hij op zeventien jarige leeftijd werd aangeraakt door God en sindsdien God zijn houvast is. Denzel Dumfries vertelde in een uitzending: “Voor de wedstrijd hebben we een speciaal momentje met veel spelers in de groep en dan bidden we samen. Het geeft een extra gevoel van saamhorigheid op zo’n moment,” Vooraf bidden dus als een soort ritueel.
Voetballers geven aan dat hun geloof hen mentaal sterker maakt. Het helpt hen om te gaan met de druk van wedstrijden en het leven als profvoetballer. Voor sommige spelers beïnvloedt hun religie hoe zij zich gedragen op en naast het veld. Dit kan gaan over eerlijk spel, respect voor anderen en zich inzetten voor goede doelen.
Hoewel de algemene trend in de westerse wereld wijst op een afname van religieuze betrokkenheid onder volwassenen, is er niet alleen onder jonge voetballers maar ook bij andere jongeren juist een toenemende interesse in religie. Jongeren zijn op zoek naar zingeving en een gevoel van identiteit. Ze zoeken dit echter minder bij de traditionele kerken maar meer bij de evangelische en pinkstergemeenten. Het is dus een uitdaging voor zowel de katholieke als protestantse kerken om nieuwe manieren te vinden om verbinding te maken met jongeren.
Gustaaf Boerjan, Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen