Kerken vragen zich regelmatig af hoe ze in de toekomst de mensen kunnen bereiken en zich met hen kunnen verbinden. Want zoals het nu gaat zien we dat niet alleen minder mensen naar de kerk gaan maar ook steeds meer personen aangeven dat religie nauwelijks of geen rol meer speelt in hun leven. Dat ze er zelfs een afkeer van hebben. Wat zouden de kerken moeten doen om daar verandering in te brengen?
Sommigen zeggen dat de Kerk zich moet aanpassen aan de tijd en mee moet gaan met de veranderde opvattingen en gedachten. Maar of dat laatste nu echt de oplossing is?
In een vorige column concludeerde ik dat jongeren, waaronder jonge voetballers, een toenemende interesse hebben in zingeving, maar dit eerder zoeken bij de evangelische en pinkstergemeenten dan bij de traditionele kerken. Niet omdat deze gemeenten ‘moderner’ zijn, maar wel omdat bij hen een aantrekkelijke gemeenschap te vinden is waar het geloof met vurigheid wordt beleefd en er aandacht is voor een goede communicatie van de boodschap. Waar actieve inzet is voor geloofsverdieping en vor-ming. Waar door de inzet van de kerk voor mensen in moeilijke omstandigheden (caritas), de kerk laat zien dat zij er toe doet: dat christen-zijn een concrete uitwerking heeft in de dingen die christenen doen.
Dus in plaats van zich aan te passen aan de tijd lijkt de oplossing voor de kerken te vinden in trouw blijven aan haar boodschap, maar tegelijk open en verwelkomend zijn naar alle mensen, jong en oud. En daarbij gebruikmakend van alle mogelijke moderne communicatie middelen.
De katholieke kerk is al enige tijd bezig om die transformatie in gang te zetten. Veel is er misschien nog niet van te merken, maar intern probeert ze in Twente oa middels het boek Als God Renoveert, geschreven door James Mallon, een Canadese katholieke priester, dit proces op gang te brengen. Hij beschrijft in het boek hoe hij en zijn team erin slaagden om hun parochie te transformeren van een traditionele kerk naar een dynamische, missionaire gemeenschap waar plaats is voor iedereen.
Het boek behandelt onderwerpen zoals leiderschap, het belang van een duidelijke visie en hoe je op praktische wijze een gemeenschap kunt mobiliseren om samen te werken aan een gedeelde missie.
Het boek biedt zowel theologische inzichten als praktische adviezen voor kerken die zichzelf op authentieke wijze duurzaam willen vernieuwen en aanpassen aan de moderne tijd, maar dan wel met behoud van de boodschap van Jezus.
Gustaaf Boerjan, Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen