‘Twee minuten per dag, dat kan je leven helemaal veranderen’, ik moest er meer van weten. Waar gaat dat over? Twee minuten joggen per dag? Hoe kort een gemiddeld verblijf op een gemiddelde internet-website duurt? Of twee of tien minuten tijd voor je geliefde: ‘…om je te zeggen, hoeveel ik van je hou’? Of bijbellezen misschien?
Mijn oog viel er extra op, omdat ik pas geleden een bijeenkomst bezocht met monnik Thomas. Thomas leerde ons oudere predikanten hoe stilte in te bouwen. Dominees praten liever over geloof en de dingen van het geloof. Dan komt het leven, het doen – de handen. En misschien stil-worden, bidden, ruimte voor je hart. Het contrast is groot met een monnik. Voorop staat dan het dagelijks regelmatig stil worden en bidden. Al of niet met een bijbeltekst. Van daaruit wordt vertrouwen en geloven geschonken. Om vervolgens open te staan voor het leven en je naasten. Overigens bleek ook voor monniken een hele uitdaging: elkaars en eigen zwakheden verdragen met groot geduld. Een levenslange job. Heel boeiend allemaal, geen saai leven!
‘Twee minuten stilte per dag, dat kan je leven al helemaal veranderen’. Ik las over ‘2 minuten-gebed’ bij de geliefde blijmoedige internetpastor Nikolaas Sintobin. (Ik kende hem van z’n mooie boek ‘Levenslessen’). Wanneer dan? En hoe doe je dat dan?
Je neemt de dag door, voor jezelf. Terugblikkend. Voor het slapengaan wil dat (bij mij) het beste. Nagaan wanneer je die dag iets van rust ervaarde, openheid, aangename verwondering… Waar kwam dat door? Wat gebeurde er of werd er gezegd of gedaan, door wie? Kortom: ‘Wat stemt mij dankbaar?’ Je wordt het je bewust en misschien breng je dat in gebed naar God. Eventueel schrijf je iets op, alleen als dat je helpt.
Je kunt (als je tijd over hebt) ook nog nagaan wanneer je onrustig werd, wat minder prettig was, hoe dat kwam. Misschien een moment van ongeduld met iemand. Je zou dat, na het ‘dank’-moment, het ‘sorry’-moment kunnen noemen. Eventueel komt er nog een ‘alsjeblieft’-moment. Voorbeeld: ‘morgen wil ik iets meer geduld oefenen’. Een aanbod aan een ander, aan jezelf, aan God..
Begin als beginner met alleen 2 minuten ‘dank-moment’. Veranderingskracht zit vooral in de herhaling. Verandering op den duur door dit ‘levensgebed’: vooral meer gevoeligheid krijgen voor sporen van het goede in jouw leven, voor wat je dichter brengt bij God.
Sintobin schreef ook ‘Wat deed God voor Hij de wereld schiep?’ – een boekje over christelijk geloven in 52 vragen. Met antwoorden, in twee minuten te lezen. Hij sluit af met: ‘Heeft Jezus gelachen?’ Wat denk je? Deze column is een week eerder klaar in plaats van op het voor mij gebruikelijke nippertje…
Arie Gootjes, emeritus predikant