Beleidsplan

Beleidsplan Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen 2019 – 2022

Borne, juli 2019.

Fiscaal nummer

De Stichting Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 865323513 t.n.v. Stichting Raad van Kerken.

De context van dit plan

De kerkelijke wereld in ons land bevindt zich in een overgangsfase. Veel van de gevestigde kerken verliezen leden en invloed, de oecumenische beweging ziet zich geconfronteerd met gebrek aan vernieuwing. Wat jarenlang vanzelfsprekend was, is dat niet meer. Secularisatie en ontkerkelijking neemt nog steeds toe, kerken sluiten, terwijl daarentegen migrantenkerken en evangelicale groepen groeien en ook de roep om zingeving en spiritualiteit toeneemt.

In deze context van verandering moet de lokale Raad van Kerken zijn weg zien te vinden, daarbij te leren van ervaringen uit het verleden, voort te bouwen op het goede dat bereikt is, maar ook te zien waar nieuwe uitdagingen en kansen liggen voor de komende jaren. Belangrijk daarbij is dat het wordt gedragen door de lokale lidkerken.

Missie

Vanuit een christelijke inspiratie bevordert de landelijke en lokale Raad van Kerken:

1. de oecumenische dialoog, waarbij het zowel gaat om de dialoog tussen de lidkerken onderling, alswel van de lidkerken met kerken en geloofsgemeenschappen die geen lid van de Raad zijn;

2. de gezamenlijke dienst van de kerken aan de samenleving, waarbij het erom gaat een bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen in de samenleving vanuit een specifiek christelijke benadering. Binnen deze beleidslijn is er ook aandacht voor de ontmoeting met mensen van andere religies.

Beleidsplan

Rekening houdend met ontwikkelingen om ons heen en onze missie heeft de Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen een beleidsplan vastgesteld voor de periode 2019-2021 (drie jaar). Het is bewust compact gehouden en opgesteld vanuit het leidmotief ‘Nieuwe wegen vinden’, waarbij het tussentijdse bijstelling mogelijk in het vertrouwen dat al gaande de weg gevonden wordt. En dat het de heilige Geest is die ons daarbij bijstaat.

0. Invullen vacatures van de plenaire Raad

Op het moment van het opstellen van dit beleidsplan bestaat de plenaire Raad uit slechts 3 personen en zijn dus niet alle lidkerken vertegenwoordigd. Streven is dan ook om gedurende de looptijd van dit beleidsplan alle openstaande vacatures in te vullen.

1. De plenaire Raad: ontmoeting, bezinnen en besturen

De plenaire Raad is het platform waar vertegenwoordigers van de lidkerken elkaar ontmoeten, zich gezamenlijk bezinnen op onderwerpen uit kerk en samenleving, en het beleid en werk van de Raad op hoofdlijnen bepalen.

De plenaire Raad komt zeven maal per jaar bijeen. Voorzitter, secretaris en penningmeester vormen het dagelijks bestuur. Het bereidt de plenaire Raadsvergaderingen voor en geeft uitvoering aan de besluiten van de Raad. Waar nodig komt het dagelijks bestuur separaat bij elkaar.

2. Contacten met buurt lokale Raden van Kerken en Provinciale Raad

We kunnen niet alleen leren van de ervaringen van de ander lokale raden en de Provinciale raad, maar waar het zinvol is ook samenwerken . Ook de contacten met de landelijke Raad willen beter benutten.

3. Deelname aan Pastoresconvent

We kunnen gerust stellen dat de Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen de afgelopen tijd heeft kunnen overleven omdat ze actief werd ondersteund door het pastores convent. Deelname blijft dan ook een essentieel onderdeel van ons beleid.

4. Vieringen

Oecumenische vieringen blijven een essentieel onderdeel van ons beleid:

a. Viering van de Eenheid

b. Passievesper

c. 4 Mei viering

d. Oogstdankviering

e. Vredesviering

f. Adventsvesper

Gekeken moet worden of het wenselijk is om het aantal vieringen uit te breiden, waarbij in eerste instantie wordt gedacht aan het herinvoeren van de Pinksterviering in het Openluchttheater Hertme.

Eventueel ook regionale vieringen samen met de andere lokale raden.

5. Overige activiteiten

Bestaande activiteiten, zoals de Solidariteitsmaaltijd, willen we handhaven en waar mogelijk uitbreiden al dan niet in samenwerking met de andere lokale raden. Te denken aan bijvoorbeeld:

a. Lezingen

b. Inspelen op de actualiteit door bijv. organiseren van stille tochten bij calamiteiten, rampen

c. Zangbijeenkomsten

d. Etc.

6. Contacten in de samenleving

De lokale raad wil als vertegenwoordiger van de lidkerken ondersteunend zijn aan de contacten van de lidkerken met de gemeente en diverse maatschappelijke en kerkelijke organisaties en waar nodig daarbij zelf het voortouw bij nemen. Zoals:

a. Diaconale werkgroepen

b. Vluchtelingenwerk

c. Voedselbank

d. Etc.

7. Communicatie

De afgelopen periode is de lokale Raad van Kerken onvoldoende zichtbaar geweest, zowel bij de lidkerken als in de samenleving. Belangrijk onderdeel van dit beleidsplan is dan ook om de communicatie met de lidkerken te verbeteren, structuren; immers de lokale Raad is gemandateerd door de lidkerken. We denken daarbij aan:

a. Jaarverslag van gerealiseerde activiteiten opstellen naast een financieel jaarverslag;

b. Dit persoonlijk toelichten tijdens een bestuursvergadering van de lidkerken;

c. Eventueel een nieuwsbrief per kwartaal voor de lidkerken;

d. Ideeën ophalen bij de lidkerken voor bijstelling beleidsplan.

Daarnaast de samenleving regelmatig informeren over de activiteiten van de Raad en daarbij actief gebruik maken van social media en lokale media zoals Borne Boeit, Bornse Courant, etc. Maar ook specifieke informatiebijeenkomsten organiseren.

Gepland is om de website te moderniseren en actief gebruik te maken van facebook.

8. Financiering

Voor de financiering wordt, net als afgelopen jaren, gebruik gemaakt van bijdrages van de lidkerken gebaseerd op het aantal gemeenteleden c.q. parochianen.

Bestuurssamenstelling

Het bestuur bestaat uit de volgende personen:

Gustaaf Boerjan (namens de HH J&J-parochie), voorzitter;

Huib de Wit (namens de Protestantse Gemeente Borne), secretaris a.i./penningmeester;

Carla Borgers (namens Doopsgezinde Gemeente Twente), algemeen bestuurslid;

Stien Weken (namens de Protestantse Gemeente Borne), algemeen bestuurslid;

Beloningsbeleid

De bestuursfuncties zijn onbezoldigd.

Bestuurders kunnen een vergoeding krijgen voor de gemaakte kosten, die zij redelijkerwijs hebben gemaakt in de uitoefening van hun functie.