Ieder jaar is er de Vredesweek in de week van 21 september, de Internationale Dag van de Vrede. In 2024: 14 – 22 september.
Bij de Vredesweek hoort PAX, de grootste vredesorganisatie van Nederland. Ze werkt aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede. Dit doet ze in conflictgebieden wereldwijd, samen met lokale partners en mensen die vinden dat iedereen recht heeft op een menswaardig leven in een vreedzame samenleving!
PAX publiceert ieder jaar een Vredesweekessay. Dit jaar door Dion van den Berg, die betoogt: “We moeten ons vooral niet laten verlammen door de grote problemen van het moment, maar concrete initiatieven versterken en organiseren. (…) Dit is nodig op alle niveaus: in de eigen woonplaats, nationaal en in de internationale arena. Menselijke waardigheid, solidariteit en interesse in de ander zouden hierbij als leidraad moeten gelden”. Het complete essay vind je op paxvoorvrede.nl.
Om een concreet voorbeeld te geven hoe je hieraan handen en voeten zou kunnen geven, organiseert de Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen op maandag 16 september de lezing “Geweldloos communiceren”, door ds. Carla Borgers. Kulturhus, 19.30 uur. Van harte aanbevolen en van harte uitgenodigd! Opgave vooraf is niet nodig.
Vaak denk ik terug aan mijn lieve en vreedzame buurvrouw Gerda. De mooie gesprekken in haar huis, dat nu onderdak biedt aan Oekraïense vluchtelingen. Was ik bij haar, zag ik altijd dat mooie houtgesneden girafje, dat ik na haar overlijden kreeg. De giraf, die voor mij een bijzondere symbolische betekenis heeft. De geweldloze communicatie van de giraf als contrast met de agressieve jakhals. Google je ‘jakhals en giraf’ dan vind je allerlei materiaal hierover.
Soms is de jakhals in ons functioneel: bij dreigend gevaar of als iemand uit jouw naaste kring (roedel) aangevallen wordt. Maar het kan onszelf en wellicht vooral ook anderen hinderen, als we op elke situatie reageren met ontblote tanden en ongenuanceerde agressie. Probeer dan eens de giraf in jezelf te ont-dekken en ontwikkelen. Die lange nek, die kan overzien en overwegen, dat grootste hart van de landdieren, dat vriendelijk gezicht. Eerlijk over wat je zelf voelt, eerlijk over hoe je iets ervaart, eerlijk over wat je zelf nodig hebt. Die weidse blik, die ver kijken en reiken kan. Uitziend en ver-langend naar Toekomstland. Dat de mensheid toch eens wat meer vreedzaamheid mag laten zien. Als een giraf.
Ds. Johan Meijer